Kartodromo 53-ajam gimtadieniui – laukta dovana!


Šiandien automobilių sporto būsimųjų meistrų kalve vadinamas Vilniuje, Plytinės gatvėje, esantis kartodromas švenčia 53-ąjį savo gimtadienį.

1967 m. balandžio 28d. Vilniaus miesto Darbo žmonių deputatų tarybos vykdomojo komiteto pirmininkas Jonas Vildžiūnas pasirašė sprendimą dėl žemės sklypo Senosios Plytinės gatvėje skyrimo kartodromo statybai.

Po ketverių metų naujajame kartodrome sostinėje įvyko ir pirmosios lenktynės.

Nuo to laiko šios sporto bazės veikla niekada nebuvo nutrūkusi. „Plytinės“ kartodromas per pusšimtį amžiaus tapo pradžiamoksliu, o kartu ir pirmąja starto aikštele daugybei automobilių sporto meistrų, garsinusių Lietuvos vardą šalyje ir toli už jos ribų.

Šalies vyriausybė, praėjusią savaitę specialiu sprendimu kiek palengvinusi karantino suvaržymus kai kuriems objektams, dalinai atnaujinti veiklą leido ir „Plytinės“ kartodromui.

Džiaugdamiesi, kad mūsų arenoje vėl gaudžia mažųjų automobilių varikliai, nepamirštame šiame sprendime iškeltų reikalavimų, ypatingą dėmesį skirdami kontrolei, kad lankytojai nesibūriuotų, kad visi dėvėtų, ne išimtis ir aptarnaujantis personalas, nosį ir burną dengiančias apsaugos priemones, kad po kiekvieno važiavimo kartingas ir kitas sportinis inventorius būtų rūpestingai valomi ir dezinfekuojami“, – sako seniausiai šiame objekte triūsiantis Aleksej Čerešniovyj, beje, šiomis dienomis irgi švenčiantis tą patį, kaip ir kartodromas, 53-ąjį savo gimtadienį.

Šiemet „Plytinės“ kartodromo lankytojų laukia dar viena neeilinė dovana – didžiulis lauko ekranas su lenktyniavimo laikų atvaizdavimo įranga, kurį netrukus pradės montuoti trasos šeimininkai, laimėję konkursą, bendrai finansuojamą valstybės Sporto rėmimo fondo lėšomis ir kurį administruoja Švietimo, mokslo ir sporto ministerija.

7 kvadratinių metrų ploto specialus LED ekranas, gerai matomas net ir plieskiant į jį saulei, iškils starto-finišo tiesiojoje, kurią kirsdami sportininkai matys savo ir varžovo kiekviename rate sugaištus laikus bei užimamą poziciją.

Ši informacija itin pravarti ir naudinga kvalifikacinėse varžybose, kai stingant kelių dešimtųjų sekundės dalių dar lieka galimybių dėl jų pakovoti.

Per šį LED ekraną net ir neišlipę iš kartingų sportininkai turės ir atgalinį ryšį su teisėjais, kurie už atitinkamas pražangas ekrane galės „išrašyti“ baudas pažeidėjui, kuris bus priverstas atleisti akceleratoriaus pedalą.

Tai iš tiesų nemenka naujovė, kurią, manau, deramai įvertins sportininkai, iki šiol neturėję galimybės važiuodami matyti rato įveikimo rezultatų ir kitų jiems svarbių duomenų, – sako kartodromo direktorius Darius Jonušis. – Taigi, naujoji technika įtakos gerokai efektyvesnį treniruočių procesą, atverdama galimybę dar važiuojant ieškoti priežasčių, įtakojančių pasirodymo rezultatus, analizuoti padarytas klaidas, kodėl vienas ratas buvo greitesnis, o kitas – lėtesnis“.

Sumontavus šiuolaikišką rezultatų vaizdavimo įrangą turintį LED ekraną žymiai pagerės treniruočių bei mokymo procesas. Tikimasi, jog dėl to „Plytinės“ kartodrome daugės treniruočių bei varžybų. Ypač – atšaukus karantiną.

racing Uncategorized